78 000, Banjaluka, Kralja Petra I Karađorđevića 87   +387 (51) 490 306    tobl@teol.net   FAQ

TOBL

Proljeće u Banjaluci, program za april

 

proljeće u BL CopyU nastavku vas očekuju brojne turističke, kulturne, sportske i zabavne manifestacije, ali i manifestacije koje su utkale svoj put kao manifestacije i događaji posebno važni za grad Banjaluku. Veliki broj događaja se održava duži niz godina pa samim tim nose i epitet tradicionalne. Pod krilaticom „Proljeća u Banjaluci“, koje se održava od 15.aprila do 15.juna, imaćete priliku prisustvovati najrazličitijim događajima, koje je grad Banjaluke objedinio u cilju promocije proljeća u našem gradu. U želji za nezaboravnim provodom u gradu na Vrbasu u ovim proljetnim danima, želimo vam da istražite događaje koji odgovaraju vašem duhu i uputite se u iste.

 

 

 

 

 


„PROLjEĆE U BANjALUCI“

APRIL

Naziv manifestacije: Koncert Banjalučke filharmonije

Datum održavanja: 08.april

Organizator: Banjalučka filharmonija

Mjesto održavanja: Kulturni centar Banski dvor

Kratak opis manifestacije: Banjalučka filharmonija organizuje poklon koncert za građane u okviru manifestacije „Proljeće u Banjaluci“.

Naziv manifestacije: Okrugli sto o dualnom obrazovanju

Datum održavanja: 09. April

Organizator: Kabinet predsjednika Skupštine Grada, Radnički univerzitet

Mjesto održavanja: Kulturni centar Banski dvor

Kratak opis manifestacije: Okrugli sto o dualnom obrazovanju ima za cilj razgovor i razmjenu iskustava o potrebi za ovom vrstom obrazovanja, ali i da pokaže da postoji razumijevanje za problem sa kojim se suočava privreda u nedostatku kvalifikovane radne snage i da se skrene pažnja na potrebu za prilagođavanje obrazovnog sistema.

Naziv manifestacije: „Dani Vlade S.Miloševića 2019.“
Datum održavanja: 10-18. aprila      
Organizator: Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci                  

Mjesto održavanja: Kulturni centar Banski dvor

Kratak opis manifestacije: „Dani Vlade S. Miloševića“ tradicionalna je manifestacija kulturnog, umjetničkog i edukativnog karaktera koja se u gradu Banjoj Luci održava od 2000.godine. Svake godine manifestacija obraduje više hiljada posjetilaca mnogobrojnim kulturnim i umjetničkim sadržajima iz skoro svih domena umjetnosti. Povod ovih aprilskih svečanosti je godišnjica rođenja jednog od najvećih kompozitora i kulturnih pregalaca sa ovih prostora, kompozitora, etnomuzikologa i pedagoga Vlade S. Miloševića.

 

Naziv događaja: „City break“ Beograd-Banja Luka        

Datum održavanja: 12.april   

Organizator: KontTiki travel 

Mjesto održavanja: Banja Luka

Kratak opis: Kompanija „Kontiki travel“ od 15.04. uvodi ponudu tzv. „city break“ u okviru kojeg će zainteresovanima biti ponuđen program koji uključuje direktan let Beograd-Banja Luka, dva noćenja sa doručkom u hotelu sa 3 zvjezdice, program obilazaka grada i okoline (Krupa, Jajce, Janjski otoci, Manjača...), lokalne transfere autobusom prema programu.

 

Naziv događaja: Avanture Trbe i Dugog (Promocija knjige i kratkog filma)
Datum održavanja: 12.april
Organizator: AEON.doo      

Mjesto održavanja: Muzej savremene umjetnosti RS

Kratak opis događaja: Serijal ilustrovanih bajki iz Banjaluke, namijenjen djeci predškolskog i ranog školskog uzrasta, koji na zabavan način promoviše prave vrijednosti.

Naziv festivala: Evropski festival trzalačkih instrumenata"Veče uz tamburu 2019"

Datum održavanja: 12.april, 19.00 h

Organizator: Gradski tamburaški orkestar

Mjesto održavanja: Kulturni centar Banski dvor

Kratak opis festivala: Međunarodni festival “Veče uz tamburu 2019″, predstavlja centralnu kulturnu manifestaciju u aprilu, uz obilježavanje Dana grada Banjaluke, kroz koji se popularizuje tamburaška muzika. Festival je otvoren za tamburaške orkestre iz svih zemalja, a jedini kriterijum za učešće na festivalu jeste kvalitet ponuđenog programa. Publici  se predstavlja mali tamburaški sastav od maksimalno 10 svirača.

 

Naziv manifestacije: Poklon predstave iz partnerskih gradova

Datum održavanja: 12-13.april

Organizator: Grad Banja Luka i grad Ljubljana

Mjesto održavanja: Dječije pozorište Republike Srpske

Kratak opis manifestacije: Grad Ljubljana kao jedan od gradova sa kojima Banja Luka ima uspješnu saradnju, a realizovaće lutkarske predstave za djecu u okviru „Proljeća u Banjaluci“.

Naziv manifestacije: 3.Konferencija digitalnog marketinga „Konverzija“           

Datum održavanja: 13-14.april

Organizator: „Aqua4life”     

Mjesto održavanja: Kulturni centar Banski dvor

Kratak opis manifestacije: Regionalna digital marketing konferencija „Konverzija“ održava se treću godinu zaredom. U ovoj godini treba da okupi oko 400 učesnika i 26 vrhunskih stručnjaka u oblasti digitalnog marketinga.


Naziv manifestacije: 7. Međunarodno otvoreno prvenstvo Banje Luke u bridžu  

Datum održavanja: 13-14.april         

Organizator: Bridž klub Banja Luka 

Mjesto održavanja: Vodeni park „Akvana“

Kratak opis manifestacije: Bridž klub Banja Luka organizuje 7. Međunarodno otvoreno prvenstvo u bridžu na kojem se očekuje učešće preko 70 igrača iz Beograda, Novog Sada, Niša, Zemuna, Zagreba, Splita, Rijeke, Zadra, Dubrovnika, Imotskog, Pakraca, Sarajeva, Posušja i Banjaluke.

Naziv manifestacije: „Ženska soba“ 

Datum održavanja: 15-25. april        

Organizator: Muzeje savremene umjetnosti Republike Srpske        

Mjesto održavanja: MSU RS

Kratak opis manifestacije: Manifestacija „Ženska soba“ predstavlja poseban događaj koji će biti realizovan pod okriljem izložbe „Percepcije: Cvijet je najljepši kada je neubran“ koja se realizuje u MSU RS u saradnji sa Britanskim savjetom.

 

 Naziv manifestacije: Svjetski dan glasa i glasnica    

Datum održavanja: 16. april  

Organizator: Vokalni atelje „MaMa Vox“    

Mjesto održavanja: Muzički paviljon Staklenac

Kratak opis manifestacije: Vokalni atelje „Mama Voks“ obilježava Svjetski dan glasa i zdravlja glasnica kroz jednodnevnu aktivnosti. Program manifestacije uključuje predavanje dr Golac-Guzina, radionicu vokalne tehnike i tehnike disanja koju će voditi Dunja Simić i Maja Manojlović i mini koncert vokalnog ateljea „Mama Voks“ sa muzičkim sastavom.

 

Naziv: Dodjela bicikala u okviru promocije biciklističkog sadržaja
Datum održavanja: 15/16. april        
Organizator: Kabinet gradonačelnika           

Kratak opis manifestacije: Promocija biciklističkog saobraćaja u Banjoj Luci, kroz izvlačenje srećnih dobitnika 10 doniranih bicikala firme „Kapriolo“ građanima Banjaluke.

 

Naziv manifestacije: 21. Međunarodna izložba „Inost mladih 2019“        

Datum održavanja: 17-19. april        

Organizator: Savez inovatora RS      

Mjesto održavanja: Dom omladine

Kratak opis manifestacije: Savez inovatora Republike Srpske organizuje „Inost mladih 2019“ koji je posvećen 140. godišnjici rođenja Milutina Milankovića i Danu grada. Očekuje se učešeće oko 500 autora sa 300 eksponata iz Republike Srpske, BiH i susjednih zemalja. Na izložbi će biti predstavljeni radovi inovatora (iz udruženja, saveza, asocijacija i pojedinaca), učenika, studenata i nastavnika iz Republike Srpske (BiH), susjednih i drugih zemalja. U toku izložbe 17.04.2019. održaće se i Okrugli sto na temu Inovacije u obrazovanju.

 

 Naziv festivala: Međunarodni festival dječije poezije Dječije carstvo 2019

Datum održavanja: 19.april, 12.00 h

Organizator: Udruženje „KulturArt“

Mjesto održavanja: Gradsko pozorište Jazavac

Kratak opis festivala: Međunarodni festival dječije poezije Dječije carstvo 2019je tradicionalna, dječija kulturna manifestacija, koja promoviše kulturno stvaralaštvo djece osnovnoškolskog uzrasta. Kroz manifestaciju se promoviše rano pjesništvo i gostovanja dječijih pjesnika iz regiona u osnovnim školama u RS.

 

Naziv manifestacije: 5. Smotra izvođačkih ansambala KUD-ova iz RS „Zlatno kolo“

Datum održavanja: 19.april   

Organizator: KUD „Sveti Sava“       

Mjesto održavanja: Sportska dvorana „Obilićevo“

Kratak opis manifestacije: KUD „Sveti Sava“ predstavlja 5. Smotru izvođačkih ansambala KUD-ova iz RS „Zlatno kolo“ koja je uvrštena u program „Proljeća u Banjaluci“.

 

Naziv konferencije: II.Međunarodna konferencija turizma „Banjaluka 2019“    

Datum održavanja: 19-20.april

Organizator: Turistička organizacija grada Banja Luka

i Odjeljenje za kulturu i turizam, i socijalna pitanja   

Mjesto održavanja: Kulturni centar Banski dvor

Kratak opis konferencije: Međunarodna konferencija turizma „Banja Luka 2019“ se održava po drugi put u Banjaluci. Kroz tri panel diskusije sa temama  receptivni turizam, upravljanje destinacijama i turistička infrastruktura, učesnici konferencije će imati priliku da se upoznaju sa iskustvima, stavovima i mišljenjima, kao i primjerima dobre prakse panelista iz navedene oblasti, kao i da se kroz B2B susrete  povežu sa svim interesnim stranama iz oblasti turizma u Banjaluci. Konferencija će se održati u Banskom dvoru uporedo sa novim Sajmom turizma koji će se održati od 18. do 20. aprila u dvorani Centar u Banjoj Luci.

 

Naziv manifestacije: 13.Međunarodna biciklistička trka Beograd - Banja Luka

Datum održavanja: 18-21.april

Organizator: Biciklistički klub "BSK"
Mjesto održavanja: dolazak biciklistička i finiš trke na Trgu Krajine

Kratak opis manifestacije: Start trke je 18. aprila u Beogradu, a cilj prve etape, u dužini od 250 kilometara je u Vlasenici. Druga etapa se vozi od Vlasenice od Brčkog, u dužini od 160 kilometara. Treća od Bijeljine do Teslića, a poslednja - četvrta od Prnjavora do Banjaluke. Dužina obje etape je 180 kilometara. Na trci će nastupiti 176 biciklista iz 30 zemalja. Trka je prvi put etapna, a kao i prošle godine, uvrštena je u prvu kategoriju Svjetske biciklističke federacije.

Naziv manifestacije: 2. Run and More Weekend featival               

Datum održavanja: 19-21.april

Organizator: Support marketing centar d.o.o.

Mjesto održavanja: Grad Banja Luka           

Kratak opis manifestacije: Centralni događaj festivala je RMC Banja Luka Half Marathon, a prati ga još pet trka: 10K, 5K Team Run, Color Fun Run, School Run i Bambini maraton. I ove godine u okviru festivala održaće se drugi po redu EDU Coaching Forum, a posjetioci će na EXPO sajmu moći da vide brojne proizvođače sportske opreme, sportske i rekreativne klubove, organizatore trka i ostalih sportskih manifestacija. U zabavnom dijelu festivala posjetioce očekuje Color Fun Run Party i poznati sarajevski muzički duo Laka i Mirela. Iz Beograda stiže muzička atrakcija Queen Real Tribute, a sada već tradicionalno zabavni dio festivala završava velikom žurkom na otvorenom na kojoj nastupaju DJ zvijezde Fresh Wave festivala. Trodnevna festivalska manifestacija “Run&More Weekend” brojnim sadržajima na tvrđavi “Kastel” na najbolji mogući način prezentuje turističku ponudu Banjaluke.

Naziv manifestacije: Kotlićijada Borik Nektar 2019           

Datum održavanja: 20. april  

Organizator: JU SC „Borik“  

Mjesto održavanja: Plato ispred dvorane Borik

Kratak opis manifestacije: Tradicionalna manifestacije u okviru koje se organizuje ekipno takmičenje u pripremi hrane u kotliću i koja svake godine okupi oko 600 građana. Pored toga očekuju vas i dodatni sadržaji poput kulturno-zabavnog programa, takmičenje u bacanju kugle, pikadu i stonom tenisu.

 

Naziv radionice: Matematičko-informatička radionica za učenike

Datum održavanja: 20. april  

Organizator: Društvo matematičara grada Banja Luka         

Mjesto održavanja:Prirodno-matematički fakultet

Kratak opis: Matematičko-informatička radionica za učenike osnovnih i srednjih škola podrazumijeva osmišljavanje i realizaciju matematičkih i informatičkih radionica sa ciljem prepoznavanja talentovanih učenika i podizanja njihovih matematičkih i informatičkih znanja i kompetencija, a obuhvata i prenošenje znanja o novim dostignućima, pripreme za takmičenja viših nivoa, povezivanje matematike i informatike sa drugim oblastima prirodnih nauka i inženjerstva (STEM pristup).

 

Naziv koncerta: Koncert Željka Samardžića povodom Dana grada         

Datum održavanja: 20. april  

Organizator: Grad Banja Luka, Banski dvor

Mjesto održavanja: Trg srpskih junaka / SD „Borik“

Kratak opis: Ulaz na koncert će biti slobodan, a u zavisnosti od vremenskih prilika odrediće se i tačna lokacija koncerta.

 

Naziv koncerta: Koncert Kemala Gekića    

Datum održavanja: 20.april   

Organizator: JU „Banski dvor – Kulturni centar“     

Mjesto održavanja: Koncertna dvorana Banskog dvora

Kratak opis: Navedeni koncert organizuje samostalno JU „Banski dvor – Kulturni centar“ u sklopu „Proljeća u Banjaluci“.

 

Naziv manifestacije: „Svome gradu 2019“ – smotra folklora        

Datum održavanja: 20.april  

Organizator: KUD „Piskavica“         

Mjesto održavanja: Piskavica

Kratak opis manifestacije: Projekat se realizuje od 2012. godine, a ima za cilj uključivanje ruralnog dijela Banjaluke u obilježavanje Dana grada. Manifestaciju čini smotra dječijih sekcija kulturno-umjetničkih društava, izložba rukotvorina, promocija domaće kuhinje i promocija materijalnog kulturnog nasljeđa. U sklopu programa organizuju se i tradicionalne dječije igre.

 

Naziv manifestacije: X.Međunarodni plivački miting "22.april"

Mjesto održavanja: Gradski olimpijski bazen

Datum održavanja: 20-21.april

Organizator: Akademski plivački klub "22.april"

Kratak opis manifestacije: Međunarodni Plivački miting ‘’22. april’’ predstavlja dio regionalnog sistema međunarodnih plivačkih takmičenja koja se održavaju u gradovima pozicioniranim na Balkanskom poluostrvu – Beogradu, Sarajevu i Banjoj Luci. Treći i poslednji plivački miting kojim se završava realizacija ovog projekta u 2019. godini jeste Međunarodni plivački miting ‘’22. april’’. Pomenuti klubovi zajednički realizuju ovaj jedinstveni projekat na prostoru Balkana.

Naziv manifestacije: 22.april u BL - Banja Luka kup

Datum održavanja: 20-22.april
Organizator: Omladinski fudbalski klub "Spartak",
Mjesto održavanja: Tereni OFK "Spartak"

Naziv manifestacije:
3.Međunarodni turnir u mini rukometu
Datum održavanja: 21.april
Organizator: Škola rukometa BL      
Mjesto održavanja: JU Sportska dvorana „Borik“

Naziv manifestacije:
„Dani džeza u Banjaluci“       

Datum održavanja: 21. april  

Organizator: Fondacija Banja Luka 2024 i Udruženje „Rez“          

Mjesto održavanja: NPRS, Bašta sljezove boje, park bana Milosavljevića

Kratak opis manifestacije: Na danima džeza u Banjaluci vas očekuje izvođenje džez kompozicije Kvinsija Džonsa pod nazivom „Banja Luka“, koja je nastala nakon boravka umjetnika u Banjoj Luci šezdesetih godina prošlog vijeka. Programom je predviđen defile učesnika – Duvačkog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova i Gradskog tamburaškog orkestra – od Banskog dvora ka lokaciji Bašte sljezove boje. Nakon defilea učesnici će održati cjelovečernji koncert sa popularnim džez kompozicijama. Pored ovog koncerta, očekuje vas i koncert u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

 

Naziv manifestacije: Smotra izviđača povodom Dana grada         

Datum održavanja: 21. aprila

Organizator: Odred izviđača „22. april“       

Mjesto održavanja: Plaža Abacija

Kratak opis manifestacije: Odred izviđača „22. april“ organizuje cjelodnevni program na plaži „Abacija“, a program uključuje: svečanu smotru, sajam vještina, druženje sa roditeljima članova odreda i druge sadržaje. Takođe, tokom manifestacije biće održana i prezentacija aktivnosti na izradi monografije „Izviđački pokret u Banjaluci od 1921. godine do danas“.

 

Naziv manifestacije: Banjalučka transverzala         

Datum održavanja: 21. april  

Organizator: Planinarsko društvo „Kozara“

Mjesto održavanja: Bema-Šibovi

Kratak opis manifestacije: Planinarsko društvo „Kozara“ organizuje tradicionalnu „Banjalučku transverzalu“ u sklopu obilježavanja Dana grada. Utvrđena staza Banjalučke transverzale polazi od tvornice obuće „Bema“, preko Rajnerovog vrela, Trešnjika, Banj brda, spuštajući se ka vrelu Vrućica i dalje prema planinarskom domu na Šibovima.

 

Naziv manifestacije: Proslava povodom „Dana grada“

Datum održavanja: 21-22. april        

Organizator: Grad Banja Luka

Mjesto održavanja: Grad Banja Luka

Kratak opis manifestacije: Dan grada se obilježava 22. aprila u znak sjećanja kada je Banjaluka oslobođena od fašizma 1945. godine. Tokom trajanja manifestacije, u gradu se organizuje veliki broj dešavanja različitikog karaktera kao što su svečanosti, koncerti, prezentacije, sportska takmičenja, planinarski pohodi i sl. Ujedno 22. april se obilježava i kao Dan planete Zemlje. U okviru dana grada biće upriličeno polaganje vijenaca na spomenicima palih boraca, svečani prijem delegacija kao i brojne druge aktivnosti. Izdvajamo Svečanu akademiju u Banskom dvoru.

 

Naziv događaja: Izložba „Banja Luka centar Vrbaske banovine 1929-1941“     

Datum održavanja: 22. april  

Organizator: Udruženje arhivskih radnika RS          

Mjesto održavanja: Mali izložbeni salon Banskog dvora

Kratak opis: Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske organizuje izložbu arhivskih dokumenata pod nazivom „Banja Luka centar Vrbaske banovine 1929-1941“.

 

Naziv manifestacije: Šoping noć        

Datum održavanja: 22. april  

Organizator: Udruženje ugostiteljskih radnika, preduzetnici

Mjesto održavanja: Gospodska ulice, Delta planet i dr.

Kratak opis manifestacije: Manifestacija se realizuje treću godinu zaredom u saradnji sa udruženjem ugostiteljskih radnika i preduzetnika, a predviđa produženo radno vrijeme ugostiteljskih objekata i preduzetničkih radnji u užem gradskom jezgru na sam dan grada.

 

Naziv koncerta: Koncert „ON e TRI“         

Datum održavanja: 25. april  

Organizator: Grad Banja Luka, ON e TRI    

Mjesto održavanja: Kulturni centar Banski dvor

Kratak opis koncerta: Cjelovečernji koncert „ON e TRI“ u sklopu „Proljeća u Banjaluci“ sa novim muzičkim programom i gostom iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

 

 

 

Ostali događaji u mjesecu aprilu:

 1. Male intervencija u prostoru – postavka figura životinja,
 2. Male intervencije u prostoru – izrada stilizovanog natpisa „Banja Luka",
 3. Izrada i promovisanje Vajber stikera,
 4. Dječije proljeće u Boriku
 5. ,Međunarodni karate turnir „Banja Luka Open“
 6. Izvođenje predstave „Mlijeko“ u Verićima
 7. Konkurs za učenike škola – izrada nakita (april-maj)
 8. Izrada murala – akademski slikar i skulptor Srđan Dimić (april-maj)
 9. Rekreacija osoba treće dobi (april-maj)
 10. Bašta sljezove boje
 11. Otvaranje čitaonica u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske
 12. „Green Banjaluka“ (april-jun)
 13. Promotivna revija modela i frizura (april-maj)
 14. Aplikacija za upoznavanje istorije i igra virtuelne potrage za totemima (april-jun)
 15. „Čitamo Gospodsku“(april-jun)

  Vijesti

Kalendar dešavanja

Septembar 2020
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Events Calendar

Septembar 2020
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Septembar 2020
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4